torsdag 4 december 2014


                                                      Förbjud alkohol! 

Idag människor blir vilse i sig på grund av att dricker alkohol. Och dör de bakom ratten på en bil. Det alla problemen kommer från att vi brusat  och vi är påverkad av alkohol. När det sker sånt problem vi människor borde tänka på det. Vi måste hitta någon lösning på det som händer hela tiden. Det finns en lösning på det att vi ska vara tillsammans och besluta korrekt. Alla ska gå till staten att förbjuda alkohol.

Jag tycker att det kommer blir bra och vi kommer slipa att människor ska dö i onöjda dessutom vi kan ha vår respekt till de andra människor och de andra människor ska ha respekt till oss. Jag menar när vi dricker alkohol vi vet inte vad vi gör, vad vi säger och vad vi håller på. På den sätt vi blir mindre värde in för de andra människor. Ingen vi känna sig på det sätt.

I slutet jag vill säga  att tänka på vår hälsa, framtid och ska behålla vår respekt.

tisdag 11 november 2014

Skulle jag kunna byta min religion?

Det är en svår fråga som behöver ett klokt svar för att övertyga mig själv i första hand och andra personer som kanske läser min blogg men jag försöker att svara på ett enkelt sätt.

Å ena sidan min religion är islam och jag växte upp med den religionen från jag var barn. Min familj har uppfostrat mig beroende av islams doktrin men när jag har läst frågan tänker jag på många viktiga frågor t. ex det finns en Gud i det universumet ? varför jag är muslim?, kan jag konvertera min religion?, så jag tänker och betraktar mycket efteråt har jag ett resulte att det inte finns en relion utan finns en Gud, och det reslutet finns i  en urkand bok ^Quran^ som har jag läst och den boken har beskrivt Gud med ett utmärk sätt.

Å andra sidan försöker jag hitta en beskriving av Gud i andra religioner genom att fråga andra personer och surfa på nätet men jag har inte övertygat så att det är svårt för mig att konverta en religion men om jag skulle hitta en annan religion bättre an islam som ger oss förklara för allting i vår värld skulle jag konvertera min religion. När jag säger att min familj är muslimska så det betyder inte att jag bör vara en musliska person lik min family. Däremot är jag fri att bestämma vilken religion jag vill tro.

Dessutom att tro på Gud som är ett viktigaste mål måste befinnas på någon   religion för att man ska känna sig trygg när man ber Gud att hjälpa sig i svåra situationer. Den tro hjälper man också att rengöra sina tankar och sin själ och lära sig hur man kan behandla mot alla människor även djur korrekt. Vi muslimer tror på alla religoner och den är en av viktiga islams doktriner.

Diskussionen var utmärkt idag och en lärare berättar om olika religioner i sverige. Jag har lärt mig nya information av elevernas religioner t. ex varför religiösa personer har på sig speciella kläder.



Ja
Nej
Rubriken är en fråga som man kan svara ja eller nej på? Eller en fråga med två sidor?

x

Inledningen- Berättar den som skriver bakgrunden till sitt intresse för frågan?
x

Presenteras frågan och dess två sidor?

x
Ja-sidan/ena sidan – Markeras sidan med nytt stycke?
x

Får vi veta att det är ja-sidan som diskuteras i första meningen?
x

Motiverar skribenten (den som skrivit texten) varför han eller hon svarar ja på frågan?
x

Ges det exempel för att tydliggöra motiveringen?
x

Nej-sidan/andra sidan – Markeras nej-sidan med nytt stycke?
x

Får vi veta att det är nej-sidan som diskuteras i första meningen?
x

Motiverar skribenten (den som skrivit texten) varför han eller hon svarar ja på frågan?
x

Ges det exempel för att tydliggöra motiveringen?
x

Slutsats summering – Markeras med nytt stycke?
x

Är slutsatsen tydligt formulerad?

x
Kommer du fram till samma sak genom att läsa texten?
x













































Det var bra med hennes text att hon hade en tydlig rubrik, styckeindelning  och en bra förklaring till texten. 

Det som intresserat mig var rubriken "skulle jag kunna byta min religion"  Idag många människor byter sin religion på grund av de säger att religion skapat konflikt bland människorna. Jag tycker det är fel tanke för att religionen visar till hur ska man leva på jorden. Inte göra konflikt eller dödat varandra. 

Det som ska hon jobba på det är tydligt slutsats, böja verb, ska tänka på att sätta punkt, annars det var helt ok 

måndag 10 november 2014


      Skulle jag kunna tänka mig att försörja min fru?
  
Jag är en singel person har inte gift mig än. Om jag ska gifta mig med någon. Jag vill se vad är bäst för henne. För att vi lever ett långt liv det behövs samma tankar om vi ska klara oss i framtiden. Frågan är skulle jag kunna tänka mig att försörja min fru?

I mitt hemland det är inte vanligt att kvinnor jobbar. De är nästan alltid   hemma med barnen och tar hand om de i  stället att de ska jobba.Det är nästan deras jobb dessutom  ett barn behöver stod av sina föräldrar när männen jobbar så måste vara någon hemma vid barnen. Där finns inte dagis eller någon annan ställe att man kan lämna barnen där tills att de är klart med jobbet. Där för alltid män försörja sin fru.

Å i andra sidan är också en viktig del ekonomen för vårt liv. Om ett lön inte räcker till vårt liv så att bör min fru ska jabba tills vi ska kunna klara oss. Idag har blivit vanligare att kvinnor jobbar och stödja sin man vid ekonomin.

Jag tycker att man kan klar ekonomin det behövs inte att frun ska jobba. För att ett barn behöver hjälpe alltid när de är små. Det är bättre att hon ska stanna hemma för att hem jobbet är också ett jobb. Det behövs också någon ta hand hemmet. 
  

                         

torsdag 23 oktober 2014


 Dagens diskussion om Zlatans bok från kapitel nio till elva. Vi diskuterade om Zlatans tjej hur hittade han henne, vad tyckte han om hennes still och varför han tyckte om den här tjejen lite speciellt? Dessutom Zlatan relation med den nya tränaren som han haft i Ajax. Och Zlatans hemska bilkörning som han körde över hastighet med en sin pollare. Hans pollare var liv rädd när Zlatan körde 300 med bilen och struntade i trafikljuset. Också vi fick en bedömning mapp av lärare i den mappen vi ska fylla vad vi diskuterade.

Alla hade med sig någonting att säga i diskussionen och vi hade olika åsikter. Exempelvis Sarah  pratade om Zlatans tjej och hon sa de var med varandra men de visste inte riktigt vad de höll på. Zlatan själv tyckte att de är som två kompisar på en vis.

Jag tyckte att Zlatan  var lite löjligt  med den tjejen från början. De sa till varandra en väldigt fullt ord på engelska. Och ingen av de vill vissa att de är intresserad av varandra. Men de ville det att vara ihop synd för de att inte ville vissa sin kärlek till varandra.

 Slutligen jag tyckte det var en bra diskussion men var lite i gruppen men ändå det gick bra. Alla hade olika åsikter och tankar vi diskuterade mycket bra tyckte jag än fåran gången. Också vi fick en bedömnings mapp av lärare det var väldigt bra vi kan se i den mappen vad vi hade hjort i diskussionen. Dessutom den bra för vår läsförståelse tycker jag.

torsdag 16 oktober 2014

I                        
      Sammanfattning om Zlatans bok från kapitel tre till fem

Zlatan är en riktig bra fotbollsspelare. Han spelar i klubben PSG paris nu. När han var ung spelade han i klubben MBI malmö det var han sex år, när han började spela i första klubben. Zlatans pappa var aldrig på matcherna på grund av att han gillade inte fotboll. När man brinner för något är det svårt att forstätta om man inte får stöd i det man gör. Och i och med att pappan inte dök upp så fick Zlatan inte de stöd från början som han kanske hade behövt.

Zlatan fick så mycket skit från andra så han började fundera på att byta från fotboll till sporten hockey.

I början av kapitel tre så han spelade en match som till en början gick dåligt. Och Zlatans lag låg under med 4-0. Zlatan var till en början bänkad men till slut fick han spela och gjorde han 8 mål.  

Zlatan säljde lotter på grund av att han ville följa med på fotbollsresan. Det gick dåligt för Zlatan att sälja lotterna. Han sålde en lott av alla lotterna resten köpte hans pappa och Zlatan tyckte det var orättvist. 

torsdag 9 oktober 2014



Dagens diskussion. Vi diskuterade om Zlatans bok från kapitel fem till sju men elev som var ny i vart grupp hon hade inte läst så mycket.Så vi pratade också i början av bokens kapitel ett, två och tre för att hon också hänga med. Exempelvis vi pratade hur väste upp Zlatan?

Alla i gruppen tyckte att Zlatan var en stark person för att hans uppväxt var svårt i den tiden som han växte upp. Han levde i ett område som var olika typer av invånare dessutom hans pappa var fattig och alkoholist. men Zlatan kämpade för sitt mål han brydde sig inte om alkohol sånt. Men Zlatan försökte att stoppa sin pappa att inte dricka alkohol det gick inte att hejda. För att hans pappa drack på grund av sorgen.

Jag tyckte också att Zlatan var en stark person som tog hand om sig själv. Så att han inte hamnade i sånt läge som hans pappa var och dessutom han inte fick så mycket stöt av sin pappa, när han spelade fotboll. Han hade inte eller pengar att ta sig till fotbollsplats som han brukade spela fotboll där. När han fick inte skjuts och inget att ta sig in till fotbollsplan så han  stal cyklar av andra människor.

I slutet jag vill säga vi hade en underbart diskussion och lockade en annan elev från andra gruppen till var grupp. Alla hade att säga någonting i diskussion och det var jättebra vi haft en roligt diskussion tillsammans. Det värkte att alla intresserad av Zlantans bok.

torsdag 25 september 2014


Inledning

Nu har vi diskuterat det andra kapitlet av boken "Jag är Zlatan". Vi var fyra personer under samtalet. 

Åsikt

De andra tyckte också synd om Zlatan för att han fick en örfil när han trillade från taket. De tyckte även att det var fel av hans pappa att dricka fast han drack på grund av sorg.


Egen åsikt

Jag tyckte att det var tragiskt att Zlatan fick en örfil när han trillade ner från taket. Man får aldrig slå ett barn. 
Det var även synd att Zlatan inte fick så bra uppfostran, hans föräldrar skillde ju säg när han bara var två år gammal.

Avslutning

Jag tyckte diskussionen gick bra därför att alla lyssnade på varann och det märks nu att alla tycker om boken. Vissa har ju mer lässug än andra.

torsdag 18 september 2014


Idag vi hade första diskussion om Zlatanboken. Vi har läst en kapitel av boken och diskuterade om den till varandra. Vi var fem elever och lärare på diskussionen och den handlade om  Zlatans upplevelse i Barcolna i en världen bästa fotboll lag.

Alla hade olika åsikter och frågor om bokens första kapitel. Det var några som frågade, varför bokens första kapitel började så? Och läraren också sa jag förväntade mig inte eller på sätt. En annan elev tänkte också varför Zlatan fick inte spela som han ville? Men det var mycket regler i Barsolna så att spelarena kunde inte vilja själva. Därför att Zlatan fick inte bra kontakt med sin tränare till och med blev tjafs mellan dem.


jag tyckte det var också lite konstigt att boken första kapitel började så. Men jag tror att  Zlatan var en känd  fotboll spelare. Därför att han ville berätta om sin upplevelse i fotboll som han spelade  i världen bästa lag. Det kanske locka människorna intressen att läsa hans bok.


I slutet jag säga vi har haft en bra diskussion och jag fick många tankar och ideer av de andra hoppas nästa gång ska bli ännu bättre.

söndag 25 maj 2014

                                                             

i  senaste veckorna vi jobbade med argumentation och en muntlig debatt. Och vi lärde oss mycket om ämnet exempelvis hur man debattera, hur man övertyga åhörare och hur ska man börja med en debatt och hur ska man avsluta. Dessutom vi sågs på en film som hette ”the great debatters”  allt detta vi gjorde för att 

förberedda oss inför den dagen som vi skulle själv debattera mot varandra. Det var tre typer av ämne dödsstraff , dödshjälp och abort. Min grupp och jag var emot dödshjälp. 

De viktigaste delarna var när jag skrev ett argument och sen jag läste min argument inför min grupp. Och vi tog de viktiga saker i argumentet. 



Det roligaste var när vi argumenterade ämnet till varandra i var grupp och fick olika edeer av varandra.

Det tråkigast var när jag skrev två gånger min argument. Först jag skrev en argument och jag tappade bort den sen jag var tvungen att skriva om  argumentet. 

Om jag hade fått göra om monumentet då skulle jag ändrade på tiden eftersom vi haft för lång tid.

Mina insatser i dessa debatt var bra och till och med mycket bra. 



fredag 18 april 2014

Sammanfattning från kapitel ett till fyra

Boken handlar om en kille som heter Amar och han är 19 år gammal och han är från kurdistan.  Han har ganska stor familj och sex syskon och pappa mamman har separerade av sin make.

Amar hade varit ett år i USA för sin karriär där jobbade han som lägerlärare. Och tog hand om barn som behandlades illa av sina föräldrar och hemlösa barn också. 

Efter ett år han kom tillbaks till hem i Sverige. Och hans bestämde att de skulle åka till kurdista på sommaren för att besöka släktingar. Men Amars pappa ville att Amar skulle gifta sig med nån av släktingen. 

söndag 9 mars 2014

         
            pojken som åt ikapp med trollet

A. Svar

1. Varför skickade fadern sönerna till skogen?

Därför fadern var skyldig och gammal och sönerna var förlata. Därför fadern skickade dem till skogen att fälla träd och vara aktiva också han ville betala sina skulder.

2. Hur gick det för de två äldsta pojkarna i skogen?

För de båda äldsta pojkarna gick det farligt för att trollet hotade dem att han skulle slå dem ihjäl om de huggit hans skog.

3. Vad sa fadern om det som hade hänt?

Fadern sa att trollen var en feg stackare och trollen hade aldrig skrämt honom från att fälla träd när han var ung.

4. Hur gick det för den yngste?

Först den yngste pojken högg lite träd så kom trollet och sa att om du hugger i  min skog, så slår jag ihjäl dig. Då gick pojken bråttom till ryggsäcken och tog fram osten som han hade fått från modern och klämde det med handen så att vasslan stänkte.Och han sa till trollet om du inte håller tyst så ska jag klämma dig som jag klämmer vatten ur den vita stenen. Då fick trollet  rätt och hjälpte honom att hugga träd

5. Vad gjorde pojken och trollet när de kom hem till trollet på kvällen?

Trollet gjorde upp eld i spisen och pojken gick efter vatten till grötgrytan.

6. Hur lyckades pojken vinna kappätningen?

Pojken tog ryggsäcken utan att trollet märkte och lade den i knäet framför sig. Sedan öste han mer gröt i ryggsäcken än han åt själv.

7. Hur slutar sagan?

Pojken lurade trollet sedan han dödade honom på lurad sätt och han tog trollets rikedom med sig till sin hem att betala faderns skulder.

C. Skriv

1. Det var en gång en vallpojke som vallade sina getter i närheten av en stuga där det bodde en jätte. Pojken tog en bit ost och rullade i aska och stoppade på sig. Nästa gång pojken gick förbi med sina getter stormade jätten ut ur stugan, plockade upp en stenbumling och krossade den i handen medan han hotade pojken med att nästa gång så skulle det vara pojken som krossades i hans hand. Pojken lät sig inte skrämmas, utan plockade fram ostbiten, som nu såg ut som en sten och kramade den så vasslen rann mellan fingrarna på honom och sa att han skulle krama ur jätten som han gjorde med stenen, vilket skrämde jätten som gick in till sitt. När de möttes nästa dag föreslog pojken att de skulle tävla i yxkastning, den som kunde kasta så högt att yxan inte föll ned skulle vinna. Jätten kastade mycket högt, men yxan föll dock ändå ned. När det var pojkens tur att kasta smög han ned yxan i sin ryggsäck i kaströrelsen utan att jätten hann se det, och gav på så sätt intryck av att han kastat upp yxan, men att den inte kom tillbaka.
När de träffades nästa gång skulle de hugga ned en ek. Jätten frågade pojken om han ville hugga eller hålla, men när pojken fattade tag i toppen av trädet, som jätten vikt ned, så slungades pojken iväg. När han kom tillbaka frågade han jätten om han kunde göra ett sådant hopp, och om han inte tordes så skulle jätten både hugga och hålla. När trädet var nedhugget och skulle släpas hem så frågade jätten om pojken ville bära i toppen eller rotänden och pojken svarade att han skulle bära vid rotänden. Jätten började släpa trädet i toppen, och pojken gömde sig i grenverket. Jätten frågade gång på gång om pojken var trött än, men pojken svarade att det var han inte och spelade förvånad över att jätten verkade trött. Även då de skulle tröska så kom pojken undan genom att bestämma att de skulle göra det i gryningen och slå med en käpp o samma takt som jätten. Jätten försökte testa pojken genom att säga att han skulle ställa in oxarna på den plats dit hunden gick, vilket var under stugan. Skulle pojken orka att lyfta upp stugan? Pojken valde istället att slakta oxarna och slänga in delarna under huset.
Nu hade jätten tröttnat på pojken och rådfrågade sin maka hur han skulle göra för att bli av med honom och hon föreslog att han skulle slå ihjäl pojken med en klubba då han sov. Pojken hade dock tjuvlyssnat på deras samtal och kände till deras hemska plan och lade därför en mjölkkärna i sängen och gömde sig. Jätten blev mycket nöjd efter att ha klubbat till bultet i sängen så det stänkte på väggarna, då han trodde att det var pojkens hjärnsubstans. Jätteparet blev mycket förvånat då pojken dök upp på morgonen och jätten erkände att han trott att han slagit ihjäl pojken under natten. Pojken svarade att det hade känts som ett loppbett. Till kvällen föreslog pojken en grötätartävling. Han hade förberett sig med att binda sin väska innanför tröjan och mycket av gröten hamnade där. Jätten blev förundrad hur mycket den lille pojken kunde äta och frågade honom hur. Pojken berättade att han brukade skära upp magen så att maten rann ur, och visade genom att skära upp väskan. Jätten tyckte att det lät som en bra ide och skar upp sin mage och dog. Pojken tog allt gods i stugan och försvann.

2. Vad är sagans budskap?


Jag tror att budskapen till den här sagan handlar om man är klok och smart det behövs inte att man vara stark eller gammal.

                                      Rödluvan och vargen
Det var en flicka som kallades för Rödluvan och hennes mormor blev sjuk eftersom hennes mamma hade bakat kakor och hon tog vin och kakorna med sig till sin mormor. Hon mötte en varg på väg och flickan berättat till vargen att hon ska göra ett sjukbesök till sin mormor. Och vargen tänkte att äta upp mormor och Rödluvan tillsammans eftersom hon var så lite. Vargen gick direkt till hennes mormor och slukade gumman och Rödluvan kom till huset. Hon såg sin mormor konstig ut och plötsligt steg upp vargen ur sängen och åt flickan. Jägaren såg vargen som var sömn i stugan på sängen och han förstod att vargen hade ätit upp gumman så tänkte han på att sprätta upp vargens magen och först hoppade Rödluvan från magen och sen gumman. Jägaren har lagt stora stenar i vargens magen. När vargen vaknade då han var törstig och sprang till bäcken eftersom han var så tung i magen drunknade han i bäcken.

söndag 16 februari 2014


Jag ska berätta om kopplingar mellan boken och filmen som vi sågs.

När jag såg tjejerna i filmen som kastade lasso då kom ihåg mig Agnes som gjorde samma sak som dem.

När jag såg helikopter filmen då kom ihåg mig Agnes som flög med helikopter på fjället

När jag såg Mimmi i filmen som var stolt över sin ursprung då kom ihåg mig Agnes som var också stolt över sin ursprung.

söndag 9 februari 2014


                                      
                                         Det var första gången som jag körde bil.


Det var en dag när jag och min mamma var på väg hem och vi var jättetrötta. Där kom Einar som var lärare i våran skola och frågade om vi ville ha skjuts?

Först tvekade min mamma  lite och ville inte men när jag såg surt och trött på henne övertygade jag och mamma att skulle  vi åka med Einars bil.  Einars bil stannade och han behövde starta om den. Han bad mig om hjälp och jag gick fram till hans bil och han sa till mig att jag skulle sitta mig bakom ratten och gasa och jag gasade och gasade tills bilen startade igen. Men plötsligt började bilen gå öka  och jag hade ingen kontroll över  bilen en bit bort cyklade Tor Holm och samtidigt skrek Einar till mig att bromsa och jag visste inte vad bromsen är och bilen närmade sig till Tora Holm.

jag tyckte det var skrämmande och roligt.Det var skrämmande eftersom det var nästan att  jag körde på Tor Holm . Roligt eftersom jag körde bil för första gången i mitt liv.

söndag 2 februari 2014


Första boksamtal med klasskamrater och lärare 
Idag hade vi första boksamtal om en bok som hette sms från soppero  i skolan det var jättekul eftersom vi hade en spännande boksamtal och alla fick säga om sin citat men några hade inte citat än då det gick bra och alla fick säga någonting.

Jag lärde mig nya ord och nya idéer av de andra till med lärare som skrev på tavlan. jag hoppas att nästa gång alla ska ha en bra citat och ska vi diskutera om det lite mer.